1. Familie Franzen - Riesling Bremmer Calmont Trocken 2013 (suché)
Riesling v tejto fľaši pochádza z najstrmšieho vinohradu na svete Bremmer Calmont, ktorý sa nachádza na strednej Mosele a sklon vinohradu je cca 65 stupňov. Je to jedinečné miesto kde rastie vinič. Ročník 2012 presne tohto Rieslingu Bremmer Calmont vyhral prvé miesto na celonemeckej súťaži Rieslingov v kategórii suché, čo je naozaj cenný úspech. Víno v tejto fľaši, ročníku 2013 sa nám odmenilo. Tento rok nebol na Mosele veľmi priaznivý ale dlhodobé čakanie prinieslo očakávanú ušľachtilú pleseň Botritys Cinerea ako na Tokaji. V chuti sa prejavujú decentné herbálne tóny byliniek, vhodne vyvážené citrusovým ovocím a decentnými kyselinami. Veľmi dlhá dochuť so zaujímavým chvostíkom. Eleganté a vyvážené. Určite treba ochutnať!
O vinárstve:
Manželia Angelina a Kilian Franzenovci prevzali vinárstvo Franzen iba nedávno, po roku 2010, keď došlo k tragickej udalosti Angelinho otca vo viniciach Bremmer Calmont - najstrmšej vinici na svete. Dva červené strapce v sprievodcovi Gault&Milleau indikujú, že kvalita vín z tohto vinárstva stúpa hore a to je veľmi dobre!
2. Peter Lauer - Ayler Riesling Fass 3 Feinherb 2013 (polosuché)
Hrozno pochádza z najlepšej vinice Ayler Kupp, kde sa opierajú prvé lúče ranného slnka. Osviežujúci rizling plný žltých jabĺk, svieži, úžasne šťavnatý a vyvážený. Harmónia chutí. Výborné víno pre dlhodobejšiu archiváciu. Gault&Millau hodnotí Fass 3 ako „nádherný Riesling.“
Autentické víno = Toto víno je vyrábané klasickou pôvodnou vinifikáciou: prirodzená a neriadená fermentácia bez prídavných podporných látok s pôvodnými divokými kvasinkami, dlhé zrenie na kvasniciach v drevených sudoch.
O vinárstve:
Podnikanie rodiny Lauer vo vinárstve sa začalo v roku 1830 v malej obci Ayl, v povodí rieky Saar. Vinárstvo postupne prikupovalo vinohrady v tých najlepších lokalitách. Syn Florián si ctí tradície a vinárstvo pod jeho vedením produkuje vína výhradne podľa klasických postupov a noriem. V roku 2013 sa podarilo vinárstvu splniť náročný proces a zaradilo sa do skupiny najprestížnejších vinárstiev Nemecka - zaradených v združení V.D.P.. Ba čo viac! Získať 100 bodov na špičkovej degustácii a dražbe Združenia V.D.P. to je fenomenálny úspech. Za Riesling Ayler Kupp kategórie Trockenbeerenauslesen 2011, toľko bodov Florian Lauer dostal. Presne 100.
3. Karl Erbes - Riesling Urziger Würzgarten Auslese* 2012 (sladké)
Toto víno je ťažko opísať. Je to jagavá perla z najlepšej lokality pre prirodzene sladké vína na svete. Z Mosely a nedosiahnuteľného údolia Ürziger Würzgarten, od prémiovej vinárskej rodiny Karl Erbes. Veľmi vysoký zvyškový cukor, opojné medové tóny a predsa sviežosť citrusového ovocia. Korenistý prejav tohto vína je jedinečný pri tak vysokom zvyškovom cukre. Oberané v novembri roku 2011, bobule boli napadnuté plesňou Botrytis Cinerea, ktorú poznáme aj z Tokajskej vinohradníckej oblasti. Najlepšie sa hodí k sladkým dezertom, na zlepšenie nálady, má antistresové účinky, alebo určite ako aperitív. Niektorí ho doporučujú aj po nedeľnej omši :)
O vinárstve:
Malé vinárstvo Karl Erbes v jednej z najlepších oblastí Ürziger Würzgarten na Mosele produkuje výhradne vína s vyšším zostatkovým cukrom, najmä v kategórii Kabinett až Beerenauslese. Špecializácia priniesla doslova ovocie: sladké vína tohto vinára patria medzi pokušenie, ktorému sa ťažko odoláva. Plné dúšky tropického až prezretého ovocia, perfektná ľahkosť, sviežosť, pikantnosť a krásne dlhá dochuť vás čakajú v každom dúšku.