Devín

Devín je prvou uznanou slovenskou muštovou bielou odrodou, ktorú v roku 1958 vyšľachtila krížením Tramínu červeného s Veltlínskym červeno-bielym vo Výskumnom ústave vinohradníckom a vinárskom Ing. Dorota Pospíšilová, CSc. (spoluautorom a overovateľom v prevádzkových podmienkach je Ing.Ondrej Korpas, CSc.).

Devín začína pučať medzi poslednými odrodami, ale kvitnúť medzi prvými. Jej obdobie zberu je v prvej a druhej dekáde októbra, v priaznivejších klimatických podmienkach jesene sa však zber posúva na neskoršie. Je úrodnou a veľmi kvalitnou odrodou - zo všetkých u nás pestovaných odrôd dosahuje najvyššiu cukornatosť (je v ňom geneticky zakotvená) aromatických muštov, ktoré sú vo väčšine ročníkov vhodné na výrobu vín s prívlastkom.

Farba vína je slamovo-žltá, chuť harmonická (muškátová a tramínová), jemne korenistá. Podáva sa pri teplote do 14°, hodí sa k syrovým špecialitám; prírodné sladké vína kombinujeme so "sladkou kuchyňou"
Nechajte nám email a získajte
5% zľavu!
..a už vám neuletí žiadna skvelá ponuka.
(Vstup na stránku od 18 rokov)