ZÍSKAJTE 5% ZĽAVU NA PRVÝ NÁKUP!


Nechajte nám svoj email a okrem toho, že Vám už neuletí žiadna skvelá ponuka, pošleme Vám kód so zľavou na Vašu prvú objednávku.

(Vstupom na stránku potvrdzujete, že máte aspoň 18 rokov)
Košík ( 0 )

Tri ručne robené vína

Viac informácii
Zvyškový cukor suché
Krajina pôvodu Slovensko
Oblasť pôvodu Južnoslovenská
Balenie (Litrov) 3x 0.75
Ročník 2013
Servírovacia teplota (°C) 16-18
Farba vína Biele
Siričitany Víno obsahuje siričitany
Minimálny počet kusov 1
Dostupnosť:Vypredané
Do 48 hodín u vás
85,46 €

Degustačný set - MELECSKY TIBOR – Strekov. Ručná výroba alternatívnych vín:

Po vyše dvadsaťročných vinárskych skúsenostiach sa Tibor Melecsky prepracoval od moderných výrobných postupov, cez klasické postupy, až k dávno zabudnutým spôsobom výroby vína. Z procesu vylúčil stroje, mechanizmy a vplyv technológie. Vína vznikajú v jeho romantickej kamennej pivnici bez použitia elektrickej energie, hrozno sa spracováva manuálne – šliapaním.

  • Rizling vlašský 2013
  • Veltlínske zelené 2013
  • Frankovka modrá 2013


Write Your Own Review
Chystáte sa hodnotiť: Tri ručne robené vína
Vaše hodnotenie:
DAJTE VEDIEŤ OSTATNÝM VÁŠ NÁZOR A ZÍSKAJTE 5% ZĽAVU NA ĎALŠÍ NÁKUP!
(pre získanie zľavy je potrebné byť prihlásený na svoj účet)

Slovensko

Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií. 

Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:

1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska  vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská  vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská  vinohradnícka oblasť
6. Tokajská  vinohradnícka oblasť

Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >


1.) Rizling vlašský 2013
250 ks vyrobených fliaš. Víno si uchová svoju krásu minimálne ďalších 10 rokov. Charakteristika vína: Archaický typ bieleho vína typický pre oxidatívny proces jeho výroby. Víno je lahodné a tajomne elegantné zároveň. V chuti máte pocit ako by ste sa zahryzli priamo do strapca hrozna. V porovnaní s veltlínom, má podstatne viac sviežosti. Chuť je podporená primeraným trieslom.

100% ručná výroba, s výnimkou šliapania hrozna, vtedy sa do výroby zapojili aj dolné končatiny. Pri tomto víne bolo hrozno spracovávané so 100% strapinou. Po pošliapaní sa hrozno presunulo do otvorených kadí, kde zhruba dva týždne prebiehalo alkoholové kvasenie. Víno sa počas kvasenia denne ručne premiešavalo, zvyšných 10 týždňov macerovalo zakryté v kadi. Následne sa gravitáciou presunulo do 300 litrového agátového sudu (100% samotok). Bolo to jeho druhé plnenie a víno tu zrelo ďalších 11 mesiacov. Výroba prebehla až do ukončenia jablčno mliečnej fermentácie bez použitia síry, štipka sa do vína pridala až po jej ukončení. Celkový obsah síry vo víne je menej než 15 miligramov na liter.

2.) Veltlínske zelené 2013
200 ks vyrobených fliaš. Víno si uchová svoju krásu minimálne ďalších 10 rokov. Charakteristika vína: Archaický typ bieleho vína typický pre oxidatívny proces jeho výroby. Víno je nesmierne vláčne, lahodné a tajomno elegantné zároveň. V chuti máte pocit ako by ste sa zahryzli priamo do strapca hrozna. Chuť je podporená vyšším trieslom.

100% ručná výroba, s výnimkou šliapania hrozna, vtedy sa do výroby zapojili aj dolné končatiny. Pri tomto víne bolo hrozno spracovávané so 100% strapinou. Výsledné víno je 85% samotok a 15% hrozna sa lisovalo. Po pošliapaní sa hrozno presunulo do otvorených kadí, kde zhruba dva týždne prebiehalo alkoholové kvasenie. Víno sa počas kvasenia denne ručne premiešavalo, zvyšných 10 týždňov macerovalo zakryté v kadi. Následne sa 85% vína gravitáciou presunulo do 200 litrového agátového sudu a 15% do dubového sudu. Bolo to ich druhé plnenie a víno tu zrelo ďalších 11 mesiacov. Výroba prebehla až do ukončenia jablčno mliečnej fermentácie bez použitia síry, štipka sa do vína pridala až po jej ukončení. Celkový obsah síry vo víne je menej než 15 miligramov na liter.

3.) Frankovka modrá 2013
Charakteristika vína: Minerálnejší charakter vína, typický pre Strekovský región. Dominuje v ňom zmyselná hroznová ovocnosť s jemnými, uhladenými tanínmi. V porovnaní s pinotom mierne tvrdšie, chlapskejšie.

100% ručná výroba, s výnimkou šliapania hrozna, vtedy sa do výroby zapojili aj dolné končatiny. Pri tomto víne bolo hrozno spracovávané bez strapiny, ručne sa odstopkovalo. Po pošliapaní sa hrozno presunulo do otvorených kadí, kde zhruba dva týždne prebiehalo alkoholové kvasenie. Víno sa počas kvasenia denne ručne premiešavalo, zvyšných 6 týždňov macerovalo zakryté v kadi. Následne sa víno gravitáciou presunulo do 200 litrového dubového sudu (100% samotok). Bolo to jeho druhé plnenie a víno tu zrelo ďalších 12 mesiacov. Výroba prebehla až do ukončenia jablčno mliečnej fermentácie bez použitia síry, štipka sa do vína pridala až po jej ukončení. Celkový obsah síry vo víne je menej než 15 miligramov na liter. 600 ks vyrobených fliaš. Víno si uchová svoju krásu minimálne ďalších 10 rokov.