Pinot blanc vs. Pinot gris /6 fl./
Výrobca | Vino.sk |
---|---|
Krajina pôvodu | Slovensko |
Balenie (Litrov) | 6x0.75 |
Servírovacia teplota (°C) | 9-11 |
Farba vína | Biele |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 1 |
V tomto degustačnom sete nájdete skvelé slovenské vína klasických burgundských odrôd Rulandské biele (Pinot blanc) a Rulandské šedé (Pinot gris). Porovnajte a vyberte svojho favorita!
Set obsahuje:
1. Vinárstvo Šimonovič - Pinot Blanc, výber z hrozna 2015
2. Rodinné vinárstvo Korbaš - Pinot blanc, Sur-lie, akostné odrodové 2015
3. Repa winery - Pinot Blanc Oaked, D.S.C. Pezinok 2014
4. Víno Rariga - Pinot Gris D.S.C. 2016
5. Vinkor - Rulandské šedé, výber z hrozna 2016
6. Pivnica Čajkov - Rulandské šedé „na šupkách“, akostné odrodové 2016
Víno je možné dodať aj v drevenej bedni, ktorú zakúpite tu.
Vino.sk
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
1. Vinárstvo Šimonovič - Pinot Blanc, výber z hrozna 2015
Vynikajúce víno ocenené na medzinárodných súťažiach. Príjemne nás prekvapí vôňa po sušenom ovocí, kandizovanom ananáse a marhuli. V chuti pociťujeme ananás a v závere krásny, šťavnatý, bylinkový finish.
Ocenenia:
Bacchus de Oro Madrid 2016 - Zlatá medaila
Vinalies-Internationales v Paríži 2016 - Strieborná medaila
2. Rodinné vinárstvo Korbaš - Pinot blanc, Sur-lie, akostné odrodové 2015
Víno s mohutnou zlatou farbou. Aróma vína je expresívna a dominuje v nej prezretý ananás, jemná vanilka a strúhaný kokos. Chuť je plná a krémová vďaka metóde Sur-lie s dlhým šťavnatým koncom.
3. Repa winery - Pinot Blanc Oaked, D.S.C. Pezinok 2014
Intenzívna ovocná aróma prezretého žltého ovocia doplnená o toastovo - krémový tón s kokosovou koncovkou sú znakom vyzrievania v barikových sudoch. Tento pinot zrel v 400 litrových barikoch na svojich jemných kvasničných kaloch (metóda Sur lie) počas 10 mesiacov. Chuť je plná, pikantná a zároveň svieža s príjemnou kyselinou, ktorá je zárukou dlhovekosti tohto vína.
Ocenenia:
Prague wine Trophy (CZ) 2015 - strieborná medaila
4. Víno Rariga - Pinot Gris D.S.C. 2016
Ponúkané víno je zlatistej farby a má príjemnú kvetinovo-ovocnú vôňu. Chuť je svieža a vyvážená s jemnými tónmi pomarančového medu a hrušky. Je silné a ohnivé, ale súčasne harmonické, dokáže spojiť charakteristickú chuť a vôňu s vyšším obsahom alkoholu. Zrením v sude alebo vo fľaši sa jeho vlastnosti ďalej zušľachťujú.
5. Vinkor - Rulandské šedé, výber z hrozna 2016
Víno krásnej žltej farby a zlatistého odtieňa, ktoré Vás očarí noblesnou komplexnou ovocnou vôňou s podtónmi hruškového nektáru. Chuť vína je bohato ovocná, plná s dominanciu prezretej marhule, manga a žltého melónu, s korenistou pikantnosťou a elegantnou dlhotrvajúcou dochuťou.
Gastro odporúčanie: Ideálne podávať pri teplote 10-12°C k špecialitám z bieleho mäsa, k rybám a šalátom.
Ocenenia:
Vitis AUREA 2017 - Zlatá medaila
6. Pivnica Čajkov - Rulandské šedé „na šupkách“, akostné odrodové 2016
Víno pre tých, ktorí majú radi výzvy. Hrozno týždeň kvasilo na šupkách a následne zrelo 6 mesiacov v drevených dubových sudoch. Výsledkom je medeno-ryšavá farba s pomarančovými odleskami. Vo vôni dominujú kvety a čerstvo vytlačená hroznová šťava s kvapkou medu na záver.